zaterdag 6 april 2013

Week 14 Rondje Lemmer

De laatste duurloop zit er op. Met deze duurloop sluit ik een trainingsperiode af die eind december begon. Totaal heb ik dit jaar tot nu 1029 km gemaakt, waarvan 278 wedstrijdkilometers. Nu een dikke week 'rust' en dan volgend weekend Limburgs Zwaarste.

Rondje Lemmer
De laastste duurloop heeft een lengte van 46km en gaat door de nieuwe gemeente 'De Friese Meren'. 
Via Sint Nicolaasga naar Sloten en Lemmer; daarna via Delfstrahuizen rondom het Tjeukemeer weer naar huis. 
Tegen half elf stap ik bepakt met rugzak de deur uit. Eten en drinken mee voor onderweg. Het doel is om nu echt boven de 5'/km te blijven. Vorige week bij de DFW marathon was dit ook wel het  doel, maar slaagde het niet geheel. Na Scharsterbrug loop ik door Sint Nicolaasga, een katholiek bolwerk dat de naam heeft gekregen van de heilige Sint Nicolaas. De toren van de kerk is 61m hoog en is in de ruime omtrek te herkennen.  

Na Sint Nicolaasga via Spannenburg/Tjerkgaast met zijn bekende zendmast van 118m kom ik na 15km aan in Sloten. Sloten is een kenmerkende Friese stad en één van de Friese elfsteden. 
Ik pauzeer even bij de molen; eet en drink rustig even wat vervolgens om via de polders richting Lemmer te lopen. Bij de camping kan ik even naar het toilet; moet ook gebeuren. In Lemmer heb ik mijn volgende stop gepland. Door de polders achter Wijckel lopend zijn er veel herkenningpunten in de omgeving. 
Zendmast Spannenburg
Molen Sloten
Rechts ligt Wijckel met zijn markante toren. Voor me zie ik in de verte de bossen van Gaasterland en achter me stevent de zendmast van Spannenburg hoog boven het landschap uit. Ik richt me op Lemmer dat vooral te herkennen is aan de schoorsteen van het Woudagemaal. Na jaren hardlopen kan ik op basis van dit soort punten goed de afstanden schatten. Ligt het volgende punt 2,3 of 5km verderop.
Via de mooie polders van Wijckel en Tacozijl met veel mooie natuur, weilanden, water, rietvelden en de Sondeler leijen komt Lemmer in zicht. Van ruime afstand is al de schoorsteen van het Woudagemaal te zien. Het grootste en zo af en toe werkende stoomgemaal ligt er rustig bij. Nu is er geen bedrijvigheid; een paar bezoekers lopen rond. Het is voor publiek te bezichtigen, maar als het gemaal in werking is, is het topdrukte. It Wetterskip onderhoud het gemaal voor wanneer de andere gemalen het oppervlaktewater in Friesland niet voldoende kunnen afvoeren. Dan start It Wetterskip het stoomgemaal op om het water uit Friesland in het IJsselmeer te kunnen lozen. Dit is machtig om te zien als het gemaal 6 miljoen m3 water per dag verplaatst.
Het Woudagemaal bij Lemmer
In Lemmer pauzeer ik even. Oefenen voor eten en drinken onderweg. Ik pak een terrasje en bestel een cola en appelgebak. Een beetje vergelijkbaar met Limburgs Zwaarste waar ze vlaai hebben onderweg, maar die hebben ze hier niet.
Na genoten te hebben van het gebak verlaat ik aan de oostkant Lemmer en loop ik door de polders van Echten en Bantega. De laatste kilometers op huis aan gaan met tegenwind. Het waait echter niet zo hard. Het 30km punt wordt gepasseerd en na 35km kom ik bij een kleiner niet meer werkende stoomgemaal in Echten. Deze staat bij het Tjeukemeer en was gebouwd om de polders van Echten en Bantega droog te malen na de winning van veen in vervlogen tijden. De schoorsteen die er nu bij staat is in 2007 opnieuw opgebouwd.
Gemaal Echten
De kilometers tikken door en de benen beginnen wat zwaarder aan te voelen. Niet alleen van de duurloop nu, maar ook nog wel wat naweeën van de marathon van vorige week en het lopen van alweer bijna 100km deze week. Ik loop door Echternerbrug en Delfstrahuizen en overweeg nog even een softijsje te nemen, maar daar is het toch nog wat te koud voor en ik moet nog 10km. Ik volg de weg langs het Tjeukemeer en sla bij het buurtschap Vierhuis linksaf om via de polderweg om het Tjeukemeer heen naar de camping in Oldeouwer te lopen. Vanaf hier is het nog maar drie kilometer naar huis toe. Hoewel de benen zeer doe gaat het nog steeds goed qua tempo. Deze ligt nog steeds zo rond de 5'10.
Klokkenstoel Oldeouwer; ik ben bijna thuis.

Uiteindelijk met 48 km in de benen; 4 uur en 15 minuten (met pauzes) na vertrek ben ik weer thuis. De rest van de dag staat er niet veel meer op het programma. Paar kleine dingetjes in en rondom huis nog, maar het merendeel rust. Morgen ook een rustdag en dan zien we wel eens weer. Volgens mij kunnen we zelf uitslapen! Kalm aan gaan voorbereiden op Limburgs Zwaarste. Zal zwaar worden.

2 opmerkingen:

  1. mooi om je verslag te lesen. Klinkt als een leuke toertocht optie... maar dan op de fiets!
    Veel succes is Limburg, ik heb bewondering voor de moed die dit vergt en de inzet en discipline tijdens al die trainingsuren! Hartelijke Groeten, Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie afsluitende duurloop. Ik wens je veel succes in Limburg Bob.

    BeantwoordenVerwijderen